Culturia
 Allmänt om Culturia / Programrepertoar / Referenser/ Övrigt / CalmariaoperanKvinnans Vänner / Föreningen

KOMMENTARER
Kulturprogrammet ”Kultur – vad är det?”


 

Under fyra dagar i Berlin i april 2011 hade jag det stora nöjet att få ta del av kulturföreningen CULTURIAs kulturprogram ”Entdecken Sie Berlin” (= Upptäck Berlin) – under ledning av programmets skapare och presentatör, kulturkreatören JOHN CEDERGREN.
John tog mig med på en kulturvandring i Berlin, som gjorde ett mycket starkt intryck på mig och som jag sent kommer att glömma. John tog mig först till ett hotell i tysk biedermeierstil (1860–talet), där jag bodde i fyra nätter. Das Literaturhotel, som hotellet heter, ligger i den gamla och vackra stadsdelen Friedenau. I hotellets salong gick John igenom Tysklands historia. Med kartor och bilder kompletterade han sin framställning. Han började med att presentera världens alla stora kulturer för att slutligen komma till den germanska kulturen, dvs den tyska. Dagen därpå tog han mig med till Tysklands historiska museum, som visar tysk historia under 2000 år.

Följande dag var det dags för en guidad promenad i Berlins äldsta resp näst äldsta historiska centrum – Lustgarten och Ministergarten. Även här hade John med sig kartor och bilder för att förstärka och underlätta upplevelsen. Som bekant har Tyskland delvis en mycket skrämmande historia. Jag tänker då på åren 1933-45. Under vår promenad talade John även om denna mörka tid i Tyskland. Med hjälp av Johns bildmaterial fick jag vara med om att vandra genom Hitlers arkitektoniska megadröm – Germania. Det var både skrämmande och fascinerande. Jag fick även informationer som var mindre smickrande för oss svenskar. John visade mig platsen där den svenske pansarvagnsföraren Ragnar Johansson från Skövde stupade för en rysk handgranat den 1 maj 1945. Kanske värt att nämna att i närheten av den platsen har idag det svenska energiföretaget Vattenfall sitt kontor i Berlin.
John avslutade sin promenadguidning genom att ta mig med till det mycket vackra och tyskt stilrena caféet OPERAPALATSET. Även här fick jag uppleva en fläkt av 1800-talets Berlin.

Under min sista dag i Berlin besökte vi det parlamentariska museet. Under cirka en timme lotsade John mig genom Tysklands parlamentariska historia. Därefter gick vi till ett mycket originellt konditori, som specialiserat sig på choklad i alla upptänkliga former. Det smakade utsökt!

John visade mig inte bara det nationella Berlin. Jag fick även ett gastronomiskt och kuli­nariskt bevis på det internationella Berlin. Vi besökte en japansk restaurant, som var inredd som en japansk trädgård med bäckar och broar, personal i kimono och samurajklädda kockar med långa svärdsliknande knivar som lagade vår mat mitt framför oss. Det smakade gott, personligt och originellt.

Om du är intresserad av kultur i största allmänhet plus lite extra nyfiken på tysk kultur, så vill jag rekommendera Culturias kulturprogram ”Entdecken Sie Berlin” under ledning av John Cedergren. John ger dig inte bara nya kunskaper om tysk kultur och historia utan han kan sätta dina redan befintliga kunskaper i ett för dig meningsfullt sammanhang. Dessutom kommer du i liten omfattning att få pröva dina gamla skolkunskaper i tyska språket.

Med vänliga hälsningar

 

Bo Lindström
Aktiespararna
Tel 019-245771


 

Den 13 april 2013 på Stadsbiblioteket i Kalmar hade jag det stora nöjet att få ta del av Culturias program ”Kultur - vad är det?”, skapat och framfört av kulturkreatören
John Cedergren.

Programmet var formellt uppbyggt som en teaterpjäs. Cedergren iklädde sig rollen som herr Kulturén, som skulle doktorera i ämnet Kultur. Efter herr Kulturéns föredragning fick publiken möjlighet att inta funktionen som opponenter. Det blev ett mycket givande samtal mellan herr Kulturén och opponenterna.

Aldrig tidigare har jag varit med om att få begreppet och fenomenet Kultur presenterat på ett så personligt och originellt sätt. Cedergren är mycket skicklig på att förenkla komplicerade kunskapsmässiga sammanhang och presentera dem på ett lättsamt och övertygande sätt.

För dem som tycker om att leka med tankar om livets villkor, i en form av intellektuell komediteater med glimten i ögat, då har kulturprogrammet ”Kultur – vad är det?”
något att ge.

För präster, politiker, lärare, kulturkreatörer och människor med en filosofisk personlighet passar programmet som hand i handske. Detta gäller både till form och innehåll.

Jag ser med stor förhoppning och spänning fram emot att få ta del av Culturias nästa program, som har den mycket spännande och fantasieggande titeln ”Kärlek – vad är det”?, som kommer att spelas på Stadsbiblioteket i Kalmar den 6 juli 2013 kl 12.00.

Om du/ni står i valet och kvalet att köpa biljetter till något av Culturias program – tänk då på att det är ett underhållningsprogram du/ni köper biljetter till. Ett underhållningsprogram med mycket allvarliga tankar om människans existentiella villkor.

Kalmar i maj 2013

Med vänlig hälsning

 

Susanne Johansson
Fil.dr i Kulturgeografi


 

Referens till John Cedergrens kulturprogram Culturia

Jag har haft förmånen att höra på John Cedergren och även deltagit i ett av hans kulturprogram.

Många nya tankar väcktes under programmets gång, och jag fick även ta del av Johns erfarenheter inom kulturområdet.

Det som jag uppskattade mest var möjligheten till en fräsch interaktivitet som också har lett till att tankarna har återkommit till föreställningen några gånger under den månad som förflutit sedan föreställningen.

Vill man få uppleva något utöver det vanliga, samtidigt som det manar till eftertanke, ska man inte dra sig för att anlita John och hans kulturprogram.

 

Med vänlig hälsning

 

Upplands Väsby 2011-03-04

Maria Fälth
Gruppledare Kristdemokraterna Upplands Väsby

e-post: maria.falth@kristdemokraterna.se,
tel nr: 08-59097636, sms 073-9104636

 


REFERENCE

To whom it may concern

 

I have met John Cedergren (Culturia, Stockholm) twice in Berlin. On both occasions John introduced me to his cultural program vision “Germany welcomes just you”.   

John has the ambition to make entertainment (song, music, dance, acting) out of German history. In his program he combines education with entertainment. In other words John wants to create a cocktail of different aspects of entertainment.

John has a very personal approach to the creation of programs. I got in touch with John in his attempts to find interesting artists for the program. We are an agency which works with lots of young musicians in Berlin and we offered him to cast and book the musicians necessary for his program. 

I truly wish John success with his program “Germany welcomes just you” in Berlin.

 

Berlin, August 24, 2011

EISLERIANA
Konzert & Künstlervermittlung

 

Johannes Schrader
+49 176 240 96 295
schrader@eisleriana.de


Allt du skulle vilja veta om germanerna

Sju ord som mycket väl kunde stå som motto över en studiecirkel som föreningen Culturia arrangerade i samarbete med ABF: Den germanska kulturen. Under tre kvällar förmedlade John Cedergren en överblick över folkgruppen germanerna som lämnade så bestående avtryck i världshistorien – på gott och ont. Studieprogrammet hade dock sin fokus helt på den tyska delen av folkgruppen.
          På sin webbsida presenterar Culturia sina program som ”mera originella än avancerade”. Detta är fint understatement. I själva verket gav studiecirkeln en djup, omfattande och fängslande inblick i temat ”germanerna”. Även jag som tysk, som ju bör känna till en del av stoffet, hade stor behållning av cirkeln. Berömvärd var också den lättfattliga och sympatiska presentationen och framför allt den strikta objektiviteten i interpretationen av tysk-germansk historia. Detta är ingen självklarhet i det rådande kulturklimatet som så starkt genomsyras av den anglosaxiska dominansen och de, visserligen förståeliga, förbehållen och misstänkliggöranden mot den tyskspråkiga världen.
          Jag vill tacka Culturia och John Cedergren för studiecirkeln som jag gärna rekommenderar till andra.

                                                                                                             Jürgen T. Honig


CULTURIA Industrivägen 28 194 77 UPPLANDS VÄSBY
Mobil: 070-497 53 72
E-post: culturia@tele2.se www.culturia.se
Postgiro: 21 73 02-9 Org nr: 80 24 08 - 33 65

Om föreningen


Calmariaoperan

Kvinnans vänner är en ideell intresseförening.

  Webbkreatör: Erik Levlin